Rasbeschrijving Cane Corso & Alano Espanol


Cane Corso

Alano Espanol

Karaker

Een goede Cane Corso is een temperamentvolle, betrouwbare, moedige en  evenwichtige hond met een ietswat zefstandig karakter. De Cane Corso behoort tot de dogachtigen en dat houdt automatisch in dat er een goede, actieve en langdurige socialisatie dient plaats te vinden.

Socialiseren

Ook na de puppie tijd dient hij volop tussen de mensen te zijn om te voorkomen dat hij bovenmatig wantrouwend naar vreemden wordt.
Een goede opvoeding is zeer belangrijk. Een rustige aanpak werkt vaak het beste.
Maar de Cane Corso heeft wel een echte baas nodig. Indien u niet consequent bent raakt de hond onzeker en weet hij niet wat er van hem verlangd wordt wat tot problemen kan lijden.

Training

Een goede puppie en gehoorzaamheids training is zeker aan te raden. De Cane Corso leert hier heel veel en hij vind het echt heel erg leuk.
Ze leren heel snel…. de goede dingen maar dus ook de slechte dingen.
De Cane Corso is slim genoeg om goed in gedrag en gehoorzaamheid mee te komen en niet te zwaar om aan actieve sporten deel te nemen.
De Cane Corso is waaks van nature. Dit hoeft men niet aan te leren en het is zelfs onverstandig het te stimuleren. Hij stelt zich gereserveerd op naar vreemden maar hoort bij uw bijzijn het bezoek zonder problemen binnen te laten. Echter zal hij bij uw afwezigheid tot het uiterste gaan uw bezittingen te beschermen.

Kinderen

De Cane Corso is mits goed opgevoed een zeer aanhankelijke en vriendelijke hond. Meestal kan hij uitstekend met kinderen overweg al kunnen ze soms wat lomp en onstuimig zijn en uw kind omver lopen.

De Cane Corso gaat goed met andere huisdieren in het gezin om.
De omgang met andere honden is per hond verschillend. De ene Cane Corso kan er uitstekend mee overweg, de ander kan zich behoorlijk dominant opstellen. Hij zal niet snel zelf de confrontatie op zoeken maar gaat deze zeker niet uit de weg als hij wordt uitgedaagd.

2e hond erbij

Wilt u een 2e hond erbij dan raden wij ALTIJD aan de 2e van het andere geslacht te nemen. We zien dat er toch regelmatig gevochten worden bij mensen die 2 reuen of 2 teven samen hebben. Ook als uw eerste hond erg makkelijk is.
Bij een Alano is een 2e hond erbij van hetzelfde geslacht vaak geen probleem. (Let wel dat de 2e hond dan ook een makkelijk ras is ten opzichte van sexegenoten.)

Sportief of niet.

De Cane Corso heeft veel beweging nodig. Wel het eerste jaar voorzichtig zijn en niet te lang wandelen en laten spelen ivm de gevoelige heupen.
De een vind het vaak geweldig met de baas te gaan fietsen of joggen de ander is lui en heeft behoefte aan minder beweging.
Er zit veel verschil in het ras. De een is een echte waak en of sporthond, de ander veel luien en dommer.
Indien de Cane Corso genoeg beweging en afleiding krijgt is hij in huis een rustige hond.

De Cane Corso is niet voor iedereen geschikt. De hond is groot en sterk en daarnaast nogal zelfstandig, sommige hebben een dominante inslag.
Zijn baas dient verstand van honden en opvoeding te hebben. En het liefst ervaring met dogachtigen.

Karakter

Het karakter van de Alano is pittig maar zeer controleerbaar door zijn eigenaar. Hij is onderdanig naar zijn baas. Maar zijn baas moet wel een duidelijke roedelleider zijn. Alano’s zijn erg vrolijke en zeer speelse sportieve honden. Je kan ze een beetje vergelijken met boxers of staffies kwa vrolijkheid en activiteit.

Socialiseren

Het ras is zeer aanhankelijk met zijn familie en de mensen die ze kennen. Uiterst geduldig en goed met kinderen. Ze zijn betrouwbaar, stabiel, zeer gehoorzaam en blaffen maar weinig.
Indien hij daar mee gesocialiseerd wordt kan hij goed met andere dieren overweg.

De Alano is over het algemeen gereserveerd naar vreemden , hoewel alle Alano’s die wij hebben gezien juist heel sociaal waren. Sommigen kroelen, anderen maken gereserveerd kennis en blijven daarna vriendelijk in de buurt . Het is een betrouwbare hond die alleen hun baas beschermen indien dat nodig is.
Een Alano Espanol is minder geschikt als fanatieke waakhond als de Cane Corso.

Ze zijn evenwichtig, stabiel en zelfverzekerd met een zeer hoge pijngrens. Sterk, beschermend maar niet aggressief. Gevoelig voor de stem van zijn baas en heeft geen harde aanpak nodig.
Het karakter van de Alano is pas volledig ontwikkeld als hij volwassen is, meestal rond de leeftijd van 2 1/2 jaar.

Raseigenschappen

Omdat het ras gefokt is om te werken in groepen is hij over het algemeen sociaal en speels met andere honden. Ze genieten van een goede speelpartij en spelen voor het plezier en niet om hun krachten te tonen. Ondanks dat zal een Alano niet afdruipen als een hond de confrontatie met hem aangaat.
Sommige Alano’s wordem getriggerd door wapperende jassen van joggers, je broekspijp tijdens fietsen of flapperende hondenoren waar ze lekker in willen gaan hangen. Leer daarom van pup af aan het commando los, of klaar. Ze zullen snel leren waar ze wel en niet aan mogen trekken.
Zoals alle type Molossers doent een Alano Espagnol een dominante eigenaar te hebben die het gedrag van een hond instinctief begrijp.

Tempo

Alano’s zijn verbazingwekkend behendig als een katachtige en kunnen vanuit stilstand zeer hoog springen. Ze hebben veel energie. Vooral de eerste jaren.

Alleen zijn

Veel jonge Alano’s de neiging om op spullen te kauwen. Het is dan ook handig een bench aan te leren voor als je niet thuis bent.
De Alano is een echt roedeldier. Het is dan ook zielig hem hele dagen alleen thuis te laten. Voor mensen die de hele week werken is hij daarom niet geschikt. (eigenlijk vind geen enkele hond dat fijn)

Een Alano heeft net als de Corso leiderschap nodig, heeft veel beweging nodig, houd er niet van om heel veel alleen te zijn, is zeer gehoorzaam en goed te trainen. Is over het algemeen sociaal met met andere honden. Is moedig, sterk, snel en wendbaar.
Hij kan prima mee draaien in diversen hondensporten, bv flyball, behendigheid, speuren. pakwerk, maar ook als hulphond, reddingswerker  etc etc.

Een verkorte rasbeschrijving van de Cane Corso.
De volledige rasstandaard kunt u vinden op de site van de CCCN.
Hoogte: Reuen 64-68 cm; teven 60-64 cm. (2 cm hoger of lager is toegestaan)
Gewicht: Reuen 42-50 kg, teven 38-45 kg
Kleur: Fawn, rood, brindle met grijs of zwart masker, (niet hoger rijkend als de ogen.) Zwart , grijs. Liefst zo min mogelijk wit. Geen wit op het hoofd of witte sokken. Witte tenen of borstvlek is toegestaan. Geen tan aftekeningen als black en tan.
De Cane Corso is zwaarder en groter als de Alano Espanol. De Alano is homogener in type en activiteit. Er zit minder verschillen tussen de Alano Espanol als in de Cane Corso.
Zo zie je bij de Corso vaak veel verschillen. bv rimpels op het hoofd en snuit, korte en lange snuiten, hang ogen, strakke ogen , zeer lichte bouw, zeer log gebouwd.

Een verkorte rasbeschrijving van de Alano Espanol.
De volledige rasstandaard kunt u vinden op de site van de RSCE.
Hoogte:  Reuen 58-63cm, teven 55-60cm.
Gewicht: Reuen 30-40 kg, teven 25-35 kg
Kleur: Fawn , rood met of zonder masker, met of zonder tan aftekeningen. Brindle, met of zonder zwart masker. Black en tan met of zonder brindle op de benen. Een Alano is nooit grijs. Liefst zo min mogelijk witte vlekken.

Zowel de Cane Corso als de Alano Espanol horen geen rimpels op de neus te hebben. Beide rassen horen geen hangende oogleden of ronde ogen te hebben. Ze hebben beiden een amandelvormig oog. De Cane Corso heeft een iets kortere snuit. Ongeveer 33-34% van de lengte van de schedel. De Alano 37% of iets meer. Eigenlijk lijken ze veel op elkaar, al is de Alano kleiner en atletischer van bouw, sneller en wendbaarder, minder zware neus en drogere huid. Ze kwijlen minder tot niet en verharen minder doordat de meesten geen dikke ondervacht hebben. Bij beide rassen is een strakke onderbeet is ideaal en tang gebit toegestaan. De Cane Corso is indrukwekkender om te zien door hun formaat en zwaardere botstructuur maar kwijlen meer. Ze zijn over het algemeen wel eerder in hun leeftijd rustig als de Alano die de eerste paar jaar er echt op uit moet.

Hier komen nog rasbeschrijvings foto’s van de Cane Corso’s en Alano Espanols.

Wij zijn lid van de Cane Corso Club Nederland.
Wij zijn lid van de Ancae.

Bekijk hier de door ons gefokte Alano’s en Cane Corso’s.